Elk jaar wordt er schade gemeld, de laatste jaren echter steeds minder. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlands consumentenvuurwerk nauwelijks schade kan veroorzaken. Opgeblazen verkeersborden, prullenbakken, bushokjes of brievenbussen worden dan ook niet door siervuurwerk veroorzaakt, maar door zwaar illegaal vuurwerk. Je kunt ze daarom ook beter zware explosieven noemen. De beelden die op het YouTube-kanaal van VuurwerkCheck te zien zijn, spreken voor zich!
Het Nederlandse consumentenvuurwerk kreeg én krijgt ten onrechte de schuld van deze vernielingen. Naar schatting komt er in Nederland 2 miljoen kilo illegaal vuurwerk binnen, waarvan slechts 60.000kg werd onderschept. Zware overlast, schade en zelf ernstig letsel (in sommige gevallen zelfs met dodelijke afloop) kan alleen met vuurwerk worden aangericht dat níet voldoet aan de strenge eisen die binnen Nederland voor vuurwerkproducten gelden. Om de veiligheid van Nederlanders te kunnen waarborgen, is het zeker nodig dat er meer gefocust wordt op het onderscheppen van illegale handel in vuurwerk en het verzwaren van de straffen die daarvoor staan als men daarop betrapt wordt. Hetzelfde geldt voor het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk.
Daarnaast denken we bij schade vooral aan materiële of lichamelijke schade. Maar bij een eventueel algeheel vuurwerkverbod zal er ook sprake zijn van een niet te overziene bedrijfsschade. Een complete branche zal worden geraakt en veel ondernemers, vaak familiebedrijven, zien een aanzienlijk deel van hun seizoensinkomsten wegvallen. Met mogelijk grote en verregaande financiële gevolgen. Voor veel ondernemers is de vuurwerkomzet een belangrijk "overlevingsmiddel" in de omzettechnische mindere wintermaanden. Een mogelijk verbod zal voor honderden werknemers gevolgen hebben.